Combi Vlietland 2013: Stevige wind en een lastige baan


De dag die je wist dat zou komen was eindelijk daar... en zo werd op 15 en 16 juni de Combi Vlietland gevaren.  Met 143 inschrijvingen hadden we voor deze 4e wedstrijd van de Combi Amsterdam weer ruim meer inschrijvingen dan in voorgaande jaren.

Op vrijdag was het mooi weer en het opbouwen verliep voorspoedig. We moesten het dit jaar zonder wat vertrouwde krachten doen. Annelies heeft haar taken voor de catering overgedragen aan het duo Fred Kubbinga en Gerda Oomkes. Het traditionele aanhangertje heeft plaats gemaakt voor een proviand bus die half in de tent stond. Het resultaat mocht er zijn want ook dit keer was de catering prima verzorgd. Het was geen vraag of we het derde vat zouden aanslaan, het is gewoon helemaal opgegaan. Verder waren Lum en Teets dit jaar op vakantie, zodat we het zonder hun camper moesten stellen.

Gelukkig had Jan, de zwager van Wim, wel zin om een weekeinde op Vlietland te kamperen zodat we toch een onderkomen voor het wedstrijdsecretariaat en de nachtwachten hadden. Inmiddels weet Jan meer over menig vlietzeiler te vertellen dan uw eigen secretaris.

Zaterdagmorgen kwam er een regenfront over.  Hierdoor viel het palaver en bijbehorende zumba-les letterlijk een beetje in het water. De wind kwam uit zuid-west waardoor deze mooi in de lengte richting van de plas stond. Vanwege de harde wind hadden Paul en Wilco de rescue extra goed georganiseerd en dat kwam van pas. We hebben diverse boten uit het riet moeten halen en er was er zelfs eentje die bijna zonk omdat de luchtkasten niet voorzien waren van luchtzakken. Vooral het Optimist C veld had het moeilijk getuige het feit dat slechts 20 van de 49 boten zijn gefinisht. Maar ook de meer ervaren Optimist A en B hadden hun handen vol. Ze waren zo druk met hun boothandling dat ze moeite hadden met het zeilen van de juiste baan. Bij de optimist A hebben 14 van de 32 boten de juiste baan gevaren, terwijl bij  de optimist B uiteindelijk niemand correct heeft gevaren.

Tijdens de lunch nam de wind verder toe waardoor de verankering van de steiger het begaf. Met een motorboot konden we hem tijdelijk in positie houden waarna we hem met een anker vast konden leggen. Vanwege de toegenomen wind heeft de wedstrijdleider besloten om de optimist C uit voorzorg aan de kant te houden. Dit was een goede beslissing omdat de wind later in vlagen verder toenam tot 30 knopen. De Lasers hadden hier aardig moeite mee en vlogen vooral voor de wind alle kanten op. Uiteindelijk is deze klasse wel gefinisht, maar is de wedstrijd voor de andere klassen afgebroken. Een moeilijke, maar terechte beslissing en gelukkig was iedereen uiteindelijk weer veilig op de kant.

Onder het genot van een biertje kon vervolgens worden nagepraat en de BBQ was weer erg gezellig. Dit gold niet voor de protestcommissie en wedstrijdleider, want die waren ruim 2 uur bezig met de behandeling van diverse protesten over de verkeerd gevaren baan, de afgebroken wedstrijd en het al dan niet raken van de finish boei.

Zondag was een heerlijke zeildag met een prima wind van 15 knopen uit de goede richting. Hierdoor konden er nog 3 wedstrijden gevaren worden om de serie compleet te maken. Vanwege de protesten moesten we iets langer wachten op de prijsuitreiking,  maar dat was met wat zwemmen, een hapje en een drankje in zonnetje geen probleem.  Het opruimen ging voorspoedig en om 19.00 was alles ingepakt en konden we nog even napraten bij Paviljoen Vlietland,

Met dank aan alle vrijwilligers en tot volgend jaar!
Wim van Dam